FAQ over semicirculaire lipoatrofie

Semicirculaire lipoatrofie (in het Engels Lipoatrophia semicircularis, L.s.) is een idiopathische aandoening die wordt gekenmerkt door halfcirkelvormige huidinstulpingen, gewoonlijk aan de voor- en zijkant van beide bovenbenen. Het wordt gekenmerkt door atrofie van de onderhuidse vetcellen hoewel de huid en de spieren normaal blijven. L.s. werd aanvankelijk als een zeer zeldzame aandoening beschouwd, maar vanaf 1995 werd een uitbarsting van L.s. waargenomen in bedrijven in België en later ook in bedrijven in andere landen (bv. Spanje) waar bij honderden personen L.s. werd vastgesteld. Al deze personen behoorden tot het administratieve personeel en werkten in gerenoveerde of nieuwe kantoren.

Lipoatrophia semicircularis

Er werden een aantal hypothesen naar voren gebracht in de literatuur of onderzocht in de getroffen bedrijven. Ze impliceerden de volgende aspecten:

  • Ergonomische factoren en plaatselijke druk
  • Plaatselijke trauma’s (andere dan druk)
  • Ziekten
  • Binnenhuisverontreiniging
  • Klimaatomstandigheden binnenshuis: vochtigheidsgraad, temperatuur
  • Plaatselijke verliezen van thermische energie
  • Elektrostimulatie.

Vele van deze hypothesen kunnen nu worden uitgesloten. Onze hypothese van een “elektrische oorsprong” van L.s. wordt nu als de meest plausibele aangenomen [zoals opnieuw bevestigd op de internationale conferenties over Lipoatrophia semicircularis op 18 november 2008 in Madrid en op 16 september 2009 in Barcelona], hoewel het duidelijk lijkt dat de aandoening een multifactoriële oorsprong heeft waarvan elektrostimulatie een belangrijk element is. Onderzoeken naar Lipoatrophia semicircularis werden vroeger uitgevoerd in het kader van de BBEMG-activiteiten. De resultaten zijn terug te vinden in de volgende drie publicaties.

Documenten & Links

Share