Cumulatieve milieuhinder: Activiteitenverslag en Publicaties

Activity reports

2022-2023

ULB-Public Health (Agathe Salmon, Catherine Bouland)
Sciensano (Maryse Ledent, Ha Nguyen)

In het jaar 2022-2023 werden de gegevens van de studie ExpoHealth-1 gereduceerd en grotendeels opgeschoond en ze zijn nu klaar en beschikbaar voor verdere statistische analyse. De studie ExpoHealth-2 werd opgestart. Het is een herhaling van de studie bij arbeiders die eerder werd geleid door het Sciensano-team, een cytogenetische biomonitoring van een groep mensen met respectievelijk een hogere en een lagere blootgestelling. 104 personen uit de eerste fase namen deel aan deze tweede fase. Van elke deelnemer werden bloedstalen verzameld en 74 van hen stemden er ook mee in om de meettoestellen voor een tweede keer te dragen

2021-2022

ULB-Public Health (Agathe Salmon, Catherine Bouland)
Sciensano (Maryse Ledent, Eva De Clercq)

Tijdens 2021-2022 was het ExpoHealth-deel van het BBEMG-project voornamelijk gewijd aan het voortzetten en finaliseren van de dataverzameling. Uiteindelijk werden 490 inwoners van Vorst, Jette en Etterbeek succesvol gerekruteerd. Zij hebben gedurende 24 uur een draagbaar apparaat bijgehouden (EMDEX II of Lite voor de ELF-EMV, Airbeam2 voor fijnstof, Aircasting op smartphones voor de geluidsniveaus). Ook hebben ze een vragenlijst ingevuld over socio-economische niveaus, waargenomen gezondheid en waargenomen blootstelling. Ten slotte hielden ze tijdens hun 24-uursmetingen een omgevingsdagboek bij, waarin ze elke 15 minuten rapporteerden in welke soorten omgevingen ze zich bevonden. De verzamelde gegevens zijn compleet voor 406 personen op een totaal van 490 deelnemers. Het komende jaar zal in het teken staan ​​van het opschonen en analyseren van de database met als doel de hoofdvragen van het ExpoHealth-project te beantwoorden.

Voorbije activiteitenverslagen

2017-2021

ULB-Public Health (Agathe Salmon, Catherine Bouland)
Sciensano (Maryse Ledent, Eva De Clercq)

De stedelijke bevolking wordt blootgesteld aan een opeenstapeling van milieufactoren, zoals luchtvervuiling, lawaai en elektromagnetische velden. Deze blootstellingen zijn gelinkt aan de activiteiten van de stad, de voorzieningen en het gedrag van de gebruikers van het stedelijk gebied.

De ExpoHealth-studie onderzoekt de individuele blootstelling aan verschillende soorten vervuiling van de algemene bevolking in het Brusselse Gewest (residentiële en omgevings- blootstelling aan verschillende residentiële en omgevings-gerelateerde overlast). De studie omvat (1) het verzamelen van objectieve gegevens over residentiële/omgevingsblootstelling aan verschillende vervuilende stoffen: elektromagnetische velden met zeer lage frequentie, fijne deeltjes, lawaai en hormoon verstorende stoffen, (2) het testen van associaties tussen objectieve blootstelling aan vervuilende stoffen en verschillende zelf-gerapporteerde indicatoren zoals risicoperceptie, gezondheidsperceptie, kennis van individuen over hun eigen blootstelling, waargenomen blootstelling en rapportering van niet-specifieke symptomen. Ons doel is om gedurende 24 uur van een normale dag metingen te verzamelen bij 600 Brusselaars.

Er wordt ook rekening gehouden met overgevoeligheid voor de bovenvermelde blootstellingen.

Het protocol werd in augustus 2018 ingediend bij de Ethische Commissie van de Erasmus-ULB en, na kleine wijzigingen begin november 2018, aanvaard. In 2019-2020 werden pre-tests van het hele protocol uitgevoerd, die enkele problemen aan het licht brachten. De Modern Health Worries-schaal, vragen om blootstelling aan hormoon verstorende stoffen en perceptie te beoordelen werden toegevoegd na een uitgebreide literatuurstudie.

De interessegebieden werden geselecteerd op basis van een aantal milieu- en sociaaleconomische factoren. Het team van veldonderzoekers werd vervolgens getraind en er werden brochures afgedrukt en verspreid om mensen uit te nodigen om deel te nemen aan het onderzoek. De werving voor ExpoHealth-1 begon pas in oktober 2020, vanwege de Covid-19 pandemie en procedures met betrekking tot het beheer van de pandemie. Tot nu toe hebben al 96 mensen deelgenomen aan de studie.

Aanvullende informatie

Share